Speltak: Roverscouts

Ondernemende speltak voor jongeren

Speluitleg Roverscouts

De Y-vormige stok heeft een centrale plek binnen de speltak roverscouts. Je ziet ‘m op het speltakteken, de uitdagingenbadge en de Partenza-dasring terugkomen. De stok staat symbool voor de keuze die je als roverscout maakt aan het eind van de speltak: je gaat de vaardigheden die je binnen Scouting hebt opgedaan, inzetten in een functie binnen Scouting en geeft zo Scouting door aan de nieuwe generatie óf je stopt met Scouting, maar gebruikt je vaardigheden actief buiten Scouting.

Ceremoniën

Installeren, overvliegen, openen en sluiten; allemaal ceremoniën die bij Scouting horen. Ook roverscouts gebruiken ze bij Scouting; je bent overgevlogen vanuit de explorers en geïnstalleerd bij de roverscouts. Bij het openen kun je bijvoorbeeld de Scoutingwet gebruiken en bij het installeren de belofte. Hieronder lees je wat deze twee inhouden.

Scoutingwet

Een scout trekt er samen met anderen op uit om de wereld te ontdekken en deze meer leefbaar te maken.
Een scout is eerlijk, vriendelijk en zet door.
Een scout is trouw, waardebewust en zorgt goed voor de natuur.
Een scout is behulpzaam en respecteert zichzelf en anderen.

Belofte

‘Ik beloof (met de hulp van God) mijn best te doen een goede roverscout te zijn.
Iedereen te helpen waar ik kan en me te houden aan de Scoutingwet.
Ik wil samen met anderen het goede zoeken en bevorderen.
Ik wil de kansen die ik krijg benutten, door zo goed mogelijk om te gaan met de middelen die mij ter beschikking staan. Ik wil ontdekken op welke manier ik een bijdrage kan leveren aan de samenleving, zowel binnen als buiten Scouting.
Jullie kunnen op mij rekenen.’

Insignes en Badges

Bij de roverscouts wordt niet met insignes gewerkt, maar met een badge. Deze badge bestaat uit drie delen, die staan voor de drie uitdagingen die roverscouts tijdens hun periode bij deze speltak aangaan. De uitdagingen worden door de roverscouts zelf gekozen en vormen de kern van het roverscoutsprogramma.

Roverscouts badge

Tijdens de tweede fase van de roverscoutsperiode, het traject, gaan roverscouts aan de slag met het uitvoeren van de drie uitdagingen. Wanneer een uitdaging succesvol is afgerond, mag er één deel van de badge op de Scoutfit geplaatst worden. Aan het einde van de roverscoutsperiode zijn alle drie de uitdagingen afgerond en is de badge compleet.

Partenza

De roverscoutsperiode, en tevens de periode als jeugdlid, wordt afgesloten met een eindceremonie: de Partenza. Als roverscouts de Partenza hebben gedaan, ontvangen zij een speciale Partenza-dasring en -certificaat.

Roverscouts Partenza batch

Speltak: Roverscouts

  • 18 t/m 21 jaar
  • Opkomst: donderdag
    (in even weken, om de week)
  • Tijd: 20:30 – 22:30 uur
  • Ondernemen