Activiteiten

Activiteiten en evenementen binnen het scoutingspel

Activiteiten algemeen

Alle activiteiten en evenementen die plaatsvinden in het scoutingspel worden georganiseerd in 8 activiteitengebieden. Daarnaast zijn er drie soorten activiteiten, namelijk: normale activiteiten, regionale activiteiten en landelijke activiteiten. Lees alles over het scoutingspel en de 8 activiteitengebieden op de pagina spelvisie.

Normale activiteiten

De normale activiteiten vinden plaats tijdens de opkomsten en variƫren in de volgende gebieden:

Iedere speltak heeft zijn eigen activiteiten binnen deze 8 activiteitengebieden en vormen samen het scoutingspel. Alle activiteiten worden door de groepsleiding georganiseerd.

Bijzondere activiteiten

Naast de normale activiteiten op de vrijdagavond en de zaterdagochtend zijn in de loop van het jaar nog een aantal bijzondere (groeps)activiteiten. Dit kunnen activiteiten zijn van een speltak maar ook van de gehele groep. Enkele activiteiten worden hieronder toegelicht.

Installatie

Het installeren is een scouting traditie waarbij een nieuw lid van een speltak verwelkomt wordt als een volwaardig lid. Tijdens deze ceremonie wordt het lid volgens een vast een officieel ritueel in een speltak opgenomen. Bij de ceremonie legt het nieuwe lid een belofte af, waarbij hij of zij belooft zich aan de scouting wet te houden en zich inzet voor zijn medemens. Hij of zij mag dan ook vanaf dat moment officieel het uniform met daarbij behorende insignes dragen. Je bent dan een echte scout!

Overvliegen

Overvliegen is de ceremonie die plaatsvindt wanneer een lid van scouting van de ene speltak overgaat naar de volgende speltak. Doorgaans gebeurt dit wanneer een lid een bepaalde leeftijd heeft bereikt waarop hij of zij oud genoeg is om naar een hogere speltak te gaan.

De precieze inhoud van het overvliegen is elk jaar weer anders. Een paar activiteiten keren elk jaar terug. Zo gaan de overvliegers uitbreken uit hun speltak. Hierbij staan alle leden van zijn of haar speltak in een kring met de benen in elkaar gehaakt. Binnen in de kring staan de overvliegers, zij gaan proberen om uit de kring (hun speltak) te ontsnappen.

Als dat gelukt is komt het overvliegen. Elk jaar worden de overvliegers op een symbolische manier overgevlogen. Dit kan met een stormbaan, buikschuifbaan of een andere manier waarop de overvliegers niet schoon of droog blijven.

Nu moeten de overvliegers alleen nog inbreken in hun eigen speltak. Hetzelfde ritueel als het uitbreken, alleen is nu de kring gevormd door de leden van de hogere speltak en moeten de overvliegers nu proberen in de kring in te breken.

Regionale activiteiten

In de regio worden verschillende activiteiten georganiseerd voor de groepen. Scouting Rheijnewoud behoort tot de Regio Hollands Midden. RHM organiseert regionale activiteiten voor alle leden van de groepen binnen de regio. Denk hierbij aan onder andere de Bever-Doe-Dag, de Welpendag, de Vossenjacht en de Regionale Scouting Wedstrijden (RSW).

Ook vindt elk jaar de Duinmars plaats in Den Haag. De Duinenmars is de grootste wandelmars in de Randstad. De start is op het parkeerterrein aan de Machiel Vrijenhoeklaan in Kijkduin. Op het startterrein is het altijd een gezellige boel, met een mini-markt waar van alles te koop is.

Als je voor het eerst de Duinenmars loopt krijgt je na afloop een medaille. De tweede keer krijg je een metalen pin die je in het lintje van de medaille kan prikken.

Scouting Rheijnewoud neemt ook deel aan de Duinenmars. Deze wordt gehouden in het voorjaar. Elk jaar wandelen onze welpen 10 km. (met gemak) en onze scouts zelfs 15 km.

Landelijke activiteiten

Scouting Rheijnewoud doet elk jaar mee aan de Regionale Scouting Wedstrijden (RSW). Als de ploeg bij de eerste zes eindigt mogen zij door naar de Landelijke Scouting Wedstrijden (LSW)

.

Activiteitenoverzicht

Geen activiteiten.